Objavljeno: 26.09.2017 u 13:26 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Imate li ih? Ovo je 8 signala upomoć koje šalje tijelo

Naše je tijelo savršen mehanizam u kojem se puno stvari događa istovremeno. Neki znakovi, ako ih ignoriramo, mogu rezultirati problemima sa zdravljem.

stopalo

Organizam nikad ne razvija zdravstveni problem odjednom, već pokazuje znakove i mjesecima prije. Problem nastaje ako ih ne uočimo i ne reagiramo. Prvo što treba napraviti je ono što je u našoj moći – prilagoditi prehranu i životne navike, a ako je problem uporan, treba se posavjetovati i s liječnikom.

1. Nesanica, tanki živci i grčevi u nogama

Kombinacija ova tri simptoma očit je znak koje vam šalje vaše tijelo da mu nedostaje magnezija i kalija za normalno obavljanje metaboličkih funkcija. Kako biste nadoknadili gubitak, pojačajte dnevni unos namirnica koje obiluju njima, poput banana, rajčica, špinata i naranča, a ako ni to nije dovoljno, uzmite dodatak magnezija.

2. Suha koža

Ovaj znak, osobito ako traje tjednima i ne veže se za vanjske faktore poput promjene kozmetičkih sredstava, sezonom centralnog grijanja i slično, može biti signal nedostatka vitamina E. Pokušajte ga nadoknaditi kroz unos više povrća, ulja, orašastih plodova i ribe. Također, izbjegavajte stvari koje isušuju kožu iznutra – kavu i alkohol.

3. Stalna želja za slatkim

Svatko povremeno žudi za malo čokolade, no ako je želja za slatkim svakodnevna, česti uzročnici su iscrpljenost, stres, pa i depresija. Vaše tijelo vas traži glukozu i treba je dati, ali posegnite za onim zdravijim oblicima – kroz med, tamnu čokoladu…

4. Jede vam se sladoled ili gricka led

Ova potreba i nije tako rijetka, a stručnjaci objašnjavaju kako ona može biti signal anemije u organizmu. Nedostatak željeza se obično javlja i uz druge simptome, poput umora, lupanja srca, opadanja kose… Najbolji izvori željeza su crveno meso, jaja, zeleno lisnato povrće…

5. Krvarenje desni

Iznenadno ili stalno krvarenje desni dok perete zube je očigledan znak čestih upala prouzrokovanih nedostatkom vitamina C. Prije kupovanja dodataka vitamina, pokušajte u prehranu uvesti više citrusnog voća, špinata, rajčica, kelja, cvjetače i brokule.

6. Krhki nokti i kosa

Ovo je najčešći znak nedostatka vitamina B skupine. Pijte više mlijeka, unosite više gljiva i općenito pokušajte imati više uravnotežene jelovnike te manje i češće obroke.

7. Prsten oko šarenice

Takve se oznake obično pojavljuju kod ljudi starijih od 50 godina i tada je njihovo pojavljivanje normalno. No, ako se jave kod mlađih osoba, tada su ti prsteni znak povišene razine kolesterola te bi se svakako trebali konzultirati s liječnikom i provjeriti razinu masnoće u krvi.

8. Tzv. grčko stopalo

Još se naziva i “Mortonov prst”, a označava stanje u kojem je drugi prst dulji od palca te može biti uzrok bolova i naticanja stopala, odnosno dijela kojeg se nalazi ispod samih prstiju. Zbog toga je i obuća neugodnija za nošenje, a prsti skloniji iskrivljavanju. Treba posvetiti veću pažnju stopalima, ne nositi preusku obuću i odabirati ortopedske cipele.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: