Objavljeno: 05.01.2018 u 13:04 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Imate jednu UPORNU DLAČICU NA BRADI? Evo šta to ZAISTA ZNAČI

Svakoj ženi se to desilo – juče se pogledala u ogledalu i sve je bilo na svom mjestu, a jutros se probudila sa jednom predugom dlakom na bradi.

dlaka-brada2

Ta dlaka na bradi je stvar o kojoj žene ne govore, pa svaka od nas misli da se to samo njoj dešava. A to je zapravo više nego uobičajena pojava među ženama.

- Maljavost brade je kombinacija gena i hormona – kaže Hedli King, dermatolog iz Njujorka. Rast malja na brani uzrokuju muški hormoni u našem tijelu u kombinaciji sa ukupnim balansom hormona.

U zavisnosti od toga koliko su vam folikuli dlaka osjetljivi na hormone, pojaviće vam se više ili manje dlaka, a sama osjetljivost zavisi od hormona. U suštini, ako vam baka ima malje na bradi, vrlo je vjerovatno da će isti problem zadesiti i vas.

Malje na bradi rastu u svim životnim dobima, ali one ozbiljnije malje pojavljuju se u srednjim godinama.

KAKO IH SE NAJLAKŠE RIJEŠITI?

Pinceta vam je najbolja opcija ako se borite sa jednom, dvije dlačice. Ako je u pitanju čitav busen, možete da razmislite i o laserskom uklanjanju dlaka.

VAŽNA STVAR

Malje na bradi dešavaju se i ženama koje imaju potpun hormonalni balans. Međutim, ako se uz te dlačice borite i sa neredovnim menstruacijama, pojačanom maljavošću na cijelom tijelu i aknama, moguće je da patite od policističnih jajnika, pa bi trebalo da se konsultujete sa ginekologom.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: