Objavljeno: 14.11.2013 u 21:14 | Hrana i piće | Komentara:

Sve što niste znali o o parmezanu – stane na jednu stranu!

Zaboravite plastike i vrećice, ništa se ne može usporediti s bogatim okusom i zrnatom strukturom originalnog parmezana. A pravi je samo jedan – Parmigiano Reggiano – zreo, hranjiv, s jakim voćnim okusom i zrnate strukture. Evo stoga par detalja o njegovom veličanstvu!

parmezan-regianno-sir-italija

Parmigiano Reggiano se proizvodi bez dodataka, istim metodama koje su korištene prije devet stoljeća. Visoka kvaliteta sirovog mlijeka, bez aditiva i dugo zrenje ono je što Reggiano čini jedinstvenim.

Foto: www.foodstory.ro

Foto: www.foodstory.ro

Minimalno vrijeme starenja je 12 mjeseci, ali kada se ostavi 24 mjeseca, okus je nepogrešiv – intenzivan i malo slan. Parmezan je savršen dodatak hrani jer ima visoku koncentraciju proteina, vitamina i minerala, uključujući kalcij i fosfor. Vrlo je lako probavljiv, pa je idealan proizvod za sportaše i djecu.
Po okusu je parmezan od voćnog, do pikantnog okusa i osebujnog mirisa. U izvornom obliku sir je napravljen u kolutu teškom od 5 do 15 kg, tvrde i glatke kore. Na okus parmezana osim dužine zrenja utiče i godišnje doba u kojem je dobiveno mlijeko. Najbolje doba je – kasna jesen.

Parmezan se pravilno reže, bolje reći trga i struže žlicom u obliku badema. Riba se tek neposredno pred uporabu jer inače gubi aromu. Čuva se na suhom u hladnjaku, umotan u specijalni papir ili pergament. Nikako ga se ne smije zamatati u PVC ili ALU-foliju, jer se sir u njoj – znoji.

Uz mladi se parmezan preporučuju pjenušava (prosecco), te lagana vina voćnog okusa. Uz stariji parmezan bolje paše neko teže crno vino. Idealan je kao grickalica, ali Hrvati ga najviše ribaju na pasta-šutu. I tko nam što može!

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: