Objavljeno: 23.09.2013 u 23:01 | Hrana i piće, Savjetnik | Komentara:

Redovno pijte jogurt i bićete dobro zaštićeni od povećanog krvnog pritiska

jogurtJedan niskomasni jogurt na dan u kombinaciji s redovnom i pravilnom fizičkom aktivnošću sprečava nastanak hroničnih bolesti srca i djeluje na smanjenje krvnog pritiska.

Ljudi koji godinama redovno jedu jogurt u prosjeku imaju 31 posto manji rizik od hipertenzije nego oni koji izbjegavaju taj mliječni proizvod, otkrili su američki naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje srca.

Tokom 15 godina oni su posmatrali više od 2000 dobrovoljaca koji su na početku imali uredan krvni pritisak. Oni koji su redovno pili jogurt na kraju studije znatno su rjeđe razvili povišen krvni pritisak, a pokazalo se da čak i manje količine tog zdravog napitka mogu pomoći u regulaciji pritiska.

Odličan za organizam
Osim pozitivnog uticaja na krvni pritisak i rad nadbubrežnih žlijezda, jogurt je odlična namirnica jer sadrži velike količine kalcija i proteina potrebnih za dobro funkcioniranje organizma. Zbog toga je jedan niskomasni jogurt na dan u kombinaciji s redovnom fizičkom aktivnošću recept koji može spriječiti hronične bolesti srca, tvrde naučnici.

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: