Objavljeno: 19.08.2013 u 20:19 | Hrana i piće | Komentara:

Peršun je odličan prirodni lijek

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPored toga što je dobar začin, treba znati da je sirovi peršun dobar u liječenju slabokrvnosti, odnosno anemije. Glavni razlog ljekovitosti peršuna je vitaminom C, kojim peršun obiluje, a znamo da taj vitamin olakšava apsorpciju željeza. On pojačava aktivnost i izlučivanje želuca, poboljšavajući tako probavu i na kraju apsorpciju minerala i ostalih tvari koje želudac treba da razgradi.

Peršun ima i opuštajuće djelovanje na probavni sustav što dovodi do manje nadutost i dispepsije.

Kao diuretik peršun poboljšava lučenje tekućine iz organizma pa tako i izlučivanje otrovnih tvari.

On je odličan lijek za artritis i giht. Čaj od sjemenki peršuna opušta glatke mišiće u cijelom tijelu i olakšava probleme sa glavoboljom, migrenu, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. peršun potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav, te ublažava letargiju i anksioznost.

Vanjska upotreba peršuna

Za vanjsku upotrebu peršuna tijekom laktacije koristimo zdrobljeno lišće koje stavljeno na dojke čime ublažavamo oticanje i sprečavamo apscese. Uz to peršun ublažava ubode insekata i dobar je antiseptički oblog za posjekotine i rane.

Jedan dobar lijek od peršuna protiv bakterija, naročito protiv zloglasne Escherichie coli

Pripremite lijek na sljedeći način: Korijen peršuna operite, pa ga sameljite na mašinu. Isto tako uradite i sa limunom, a kasnije sve zajedno izmiješajte, te u smjesu stavite 20 dekagrama meda i 2 decilitra maslinovog ulja. Spremite lijek u čistu staklenku.

Sastojci za ovaj prirodni lijek su: 25 dkg korijena peršuna, 25 dkg limuna s korom, 20 dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja.

Primjenjujte lijek na sljedeći način: Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši.

Nakon uzimanja lijeka, potrebno je uraditi nalaze, a u slučaju da je bakterija još uvijek prisutna, ponoviti uzimanje još jedne doze lijeka.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: