Objavljeno: 10.08.2013 u 20:36 | Hrana i piće, Ideje i Savjeti | Komentara:

Ljekovita biljka – Crna rotkva

crna rotkvaOva biljka prastari je lijek protiv kašlja, plućnih bolesti, probavnih i žučnih tegoba. Ipak, uvijek se treba pridržavati propisanih doza jer u prevelikim količinama može štetno djelovati na jetra.

Crna rotkva (Raphanus sativus niger) bila je popularna ljekovita i jestiva biljka još u starom Egiptu, a njezine slike nalaze se i na zidovima piramida. Stari Grci i Rimljani rabili su je protiv kašlja te u liječenju dišnih organa. I danas se smatra korisnim lijekom protiv katara gornjih dišnih puteva, prehlade, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća jer povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Crna rotkva također se rabila za liječenje poremećaja u crijevnom traktu. Potiče izlučivanje žuči pa time smanjuje probavne smetnje. Također, crna rotkva potiče gibanje crijeva te se može upotrijebiti kao lijek protiv zatvora. Novija istraživanja pokazuju da crna rotkva ubija bakterije i viruse. Svježi sok od crne rotkve također je učinkovit u liječenju manjih opeklina i nadražaja kože kao što je, npr., polenski osip.

Utrljavanje svježeg soka također pomaže u slučaju neuralgija i ishijalgija.

Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok. Ipak, prije upotrebe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je 100-150 ml soka podijeljeno u više manjih doza, tijekom četiri-pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati. Rotkva se može pripremali i kao salata, no stručnjaci ističu da je nikad ne treba soliti niti uz nju pili pivo jer tada djeluje štetno.

Upozorenje!

Prije terapije sokom crne rotkve obvezno se posavjetujte s liječnikom jer crna rotkva može oštetiti jetra. Crna rotkva ne preporučuje se oboljelima od upale želuca, bolesti bubrega, štitnjače i čira na želucu.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: