Objavljeno: 18.01.2018 u 16:12 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Godinama je jedete ubijeđeni da je IZVOR ZDRAVLJA: Sada je otkriveno da je OVA NAMIRNICA štetnija od MASLACA I LOJA

Kokosovo ulje se već vijekovima koristi kao glavna namirnica za pripremanje hrane u mnogim zemljama i smatra se zdravijom opcijom od biljnih, rafinisanih ulja jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina. U posljednje vrijeme je veoma popularno i smatra se čak ljekovitim.

kokosovo-ulje

Međutim, Američko udruženje za bolesti srca (AHA) tvrdi da još uvijek nije dokazano da je kokosovo ulje zdravije, kao i da sadrži visok procenat zasićenih masnih kiselina – čak 82 odsto. To je, kako se navodi, mnogo više od procenta zasićenih masnih kiselina u maslacu (63 odsto) ili goveđem loju (50 odsto).

Zasićene masne kiseline su neprijatelj naših krvnih sudova i srca jer povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i rizik od srčanog i moždanog udara.

kokosovo-ulje2

Nutricionista Branka Mirković ističe da su ulja koja imaju visoku tačku topljenja, odnosno grijanja, kakvo je kokosovo ili palmino, manje preporučljiva za ljudsku upotrebu.

“Takva ulja se duže talože u krvnim sudovima i predstavljaju veću opasnost za zdravlje čovjeka. Zbog svoje visoke tačke topljenja ostaju u čvrstom stanju u tijelu čovjeka, začepljuju arterije i povišavaju loš holesterol. U ishrani zato koristite više nezasićene masti koje su korisne za zdravlje, kao što je maslinovo ulje”, savetuje nutricionista.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: