Objavljeno: 22.08.2017 u 12:15 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Da li se i vama nekad desilo da vam se tijelo odjednom trzne dok tonete u san? Konačno je otkriveno šta se zapravo događa

Sigurno vam se nekada desilo da zaspite i kada vam se učini da imate najbolji san u životu, vaše tijelo se iznenada trzne i vi se probudite.

zena-spavanje

Evo šta vam se zapravo događa.

Naučnici su konačno objasnili ovu pojavu, koja je zapravo uobičajena stvar.

Ponekad vam se može osjećati kao da padate s velike visine. Ljudi su na različite načine pokušali da objasne taj osjećaj. Svi smo to doživjeli na drugačiji način.

Prije svega, stručnjaci vjeruju da postoje neki spoljni uticaji koji mogu da povećaju vjerovatnoću za trzanje, kao što su kofein i duvan.

Preporučeno je da ne pijemo kafu nekoliko sati pred odlazak u krevet, jer bi time mogli da povećamo svoje šanse za ovu pojavi.

Neki stimulansi i nedostatak sna također mogu da budu okidači. Trzanje se obično događa kada neko zaspi prebrzo, najčešće od iscrpljenosti.

U prvim fazama sna, vaši otkucaji srca i disanje se usporavaju. Ponekad, kada je neko stvarno iscrpljen, mozak nastavlja kroz ove faze sna prebrzo i to ga zbunjuje.

Tada tijelo brzo reaguje sa hemikalijama koje prouzrokuju buđenje sa trzajem.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: