Objavljeno: 09.03.2018 u 14:48 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Čudotvoran lijek protiv raka raste u svakom vrtu

Može izazvati i zdravstvene poteškoće posebno ako se njegova stabljika žvače

narcis (1)

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi postati i poznati žuti cvijet koji se koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Diljem svijeta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Narcis.

Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima puno istine. Naime, znanstvenici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u europskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora, kažu znanstvenici.

“Tumorske stanice posebno su osjetljive na redukciju u sintezi proteina.”, objašnjava studija objavljena u znanstvenom magazinu Structure.

VCrown©2010

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog podrijetla među kojima je i morfij (poznat kao lijek protiv bolova), kinin (upotreba u liječenju malarije) i efedrin (sredstvo za liječenje plućnih bolesti). Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribosome koji su odgovorni za sintezu proteina.

Istraživanje je provedeno belgijskom sveučilištu pod vodstvom Denisa Lafontainea.

Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvjesticu ako se njegova stabljika žvače.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: