Objavljeno: 29.09.2013 u 9:44 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Beba heroj: Barbara (1) je prva kojoj su 2 puta presadili jetru

Curica je prvi put završila u bolnici u dobi od samo dva mjeseca. Preživjela je dvije transplantacije jetre te se dobro oporavlja. Roditelji se nadaju da će uskoro kući.

Foto: 24sata

Foto: 24sata

Malena Barbara Vincek prvi rođendan “proslavila” je u srpnju na zagrebačkom Rebru, na Odjelu pedijatrijske gastroenterologije.

Dvadesetak dana nakon toga bila je na operaciji. Liječnici su joj transplantirali jetru. No već drugi dan organizam je odbacio organ.

- Bili smo očajni, no nasreću, preko Eurotransplanta je u roku 24 sata stigla nova jetra iz Njemačke. Tad su liječnici odlučili obaviti ponovnu transplantaciju, tzv. retransplantaciju. To su iznimno rizične operacije. Jedva je ostala živa. Ona je prva beba u Hrvatskoj kojoj su to radili – ispričala je njezina majka Marina Vincek (25). Malena Barbara prvi put je hospitalizirana sa samo dva i pol mjeseca života. Dijagnosticirana joj je atrezija žučnih vodova, a u siječnju ove godine i ciroza jetre. Do srpnja su čekali donora, ali i da beba dobije na kilaži.

Jako se mučila, bubrezi joj radili samo na deset posto

- Jadnica se jako mučila. Išla je na dijalizu jer su joj bubrezi radili samo na deset posto. Bila je na aparatima za disanje, a mogla je jesti samo preko sonde. Stvorio se i hematom između jetre i bubrega, imala je kateter za urin, dva drena, kateter za dijalizu i neko vrijeme je dobivala inzulin radi šećera – objasnio je otac Igor Vincek (29).

Foto: 24sata

Foto: 24sata

Nakon 48 sati od nove transplantacije sve je počelo funkcionirati. Barbara je počela samostalno disati, a roditeljskoj sreći nije bilo mjere. Nažalost, to nije bio kraj muka za djevojčicu.

Roditelji se nadaju da će za mjesec ili dva napokon kući

- Ona je i dalje u bolnici. Hematom između jetre i bubrega, koji je bio tek dva milimetra kad su ga odstranili, povećao se na pet centimetara, dobila je infekciju mokraćnih puteva, ima temperaturu i pije antibiotike. Ako sve prođe kako treba, za mjesec ili dva trebala bi napokon doći kući – nadaju se roditelji. Zahvalni su kirurgu prof.dr. Tomislavu Luetiću i njegovu timu te prof. dr. Jurici Vukoviću jer, zahvaljujući njima, Barbara ima novu priliku za život.

Foto: 24sata

Foto: 24sata

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: