Objavljeno: 01.11.2017 u 13:59 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Ako vidite ovo na svojim noktima – posjetite liječnika!

Nokti su ogledalo zdravlja i svaka promjena na njima upućuje na probleme s nekim djelovima tijela.

nokti

Nokti obično odražavaju ukupno stanje našeg zdravlja. Promjene na njima, poput gubitka boje ili stanjivanje mogu signalizirati bolesti jetre, bubrega te pluća, anemiju i dijabetes, objašnjavaju znanstvenici s američkog Instituta za dermatologiju.

Upozoravaju kako manje i kratkotrajne promjene nisu razlog za brigu, no ako stanje potraje više mjeseci te uključuje oticanje kože oko nokta te krvarenje, najbolje je posjetiti liječnika koji će vas uputiti na analizu krvi i vađenje hormona.

Raslojavanje nokta u nekoliko tankih i ispucalih slojeva stručno se naziva onychoschisis, a najčešći uzrok tom stanju je prečesto pranje ruku, prekomjerna uporaba lakova kao i njihovih odstranjivača, nedostatak vitamina i minerala u prehrani te hormonalni disbalans.

Trik koji pomaže odrediti je li promjena u izgledu noktiju zabrinjavajuća ili normalna skriva se u promatranju kvalitete samog nokta, osobito njegove tvrdoće i boje, savjetuju dermatolozi.

Bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebaju biti ružičasti što znači da su opskrbljeni krvlju i kisikom, a promjene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome otkrivaju probleme sa štitnjačom. Ova žlijezda kontrolira metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu očituju na noktima i kosi.

Savijeni nokti ukazuju na probleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetrima te na bolesti srca. No ponekad je takav oblik noktiju nasljedan i nema veze s bolestima.

Udubljeni nokti posljedica su manjka željeza

Nokti bi trebali biti blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput žlice to može ukazivati na nedostatak željeza. Ako je dio nokat udubljen, a dio ispupčen, takav oblik može biti posljedica problema s plućima i bronhijama.

Bijele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bijele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posljedica nedostatka proteina u prehrani. Vjeruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kisika koji se javljaju kao posljedica navedenih bolesti.

Bijele mrlje posljedica su manjka cinka

Osim bijelih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bijele mrlje. One su najčešće posljedica nedostatak cinka u organizma, a mogu biti posljedica gljivične infekcije, ozljede i alergijske reakcije.

Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posljedica gljivične infekcije i ako se ne liječi na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U rijetkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posljedica su loše opskrbe kisikom što znači da ukazuju na probleme s dišnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promjene

- Pojava tamne crte preko površine nokta
- Plavi nokti
- Izobličena površina nokta
- Uporne vodoravne brazde na noktu
- Postojane bijele linije po površini
- Krvarenje iz kože oko nokta nakon najmanje ozljede

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: