Objavljeno: 09.08.2017 u 11:40 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Ako ste sinoć spavali MANJE od 6 sati, imamo LOŠE VIJESTI za vas

Ako spadate u grupu ljudi koja redovno spava manje od šest sati, to može da uzrokuje istu štetu po organizam kao da redovno pijete alkohol.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Manjak sna može dovesti do povećanog rizika od gojaznosti, depresije, srčanog udara i šloga.

Nova istraživanja pokazuju da nedovoljna količina sna može da oslabi funkcije mozga, a ako ste budni 18 sati dnevno, to može da rezultira istim pogoršanjem kognitivnih funkcija kao i poslije pijane noći.

Takođe, manjak sna može da ometa vaše sposobnosti u vožnji, baš kao i alkohol.

Iako jedna besana noć nije naročito štetna, kumulativni efekat više neprospavanih noći u nizu i te kako jeste. Mozak postaje nestabilniji što duže ostaje budan i smanjuje moć koncentracije.

- Spavanje igra važnu ulogu u regulisanju hormona koji utiču na glad (grelin, kortizon i leptin) i zato manjak sna povećava apetit i vodi do prejedanja i gojaznosti – kaže neurolog Edrijan Oven.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: