Objavljeno: 14.01.2018 u 20:38 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

7 sosova koji su bolji od kečapa i majoneza

Sosovi poboljšavaju ukus jela i daju mu sasvim novu notu. Među najpopularnijima su kečap i majonez, ali oni su odavno već dosadili, a pride se u njihovom sastavu može naći i pola Mendeljejevljevog sistema elemenata, piše uspesnazena.com

Kečap se odavno već našao na spisku štetnih proizvoda, a majonez je loš za liniju, i pride se brzo kvari. Sva jela sa majonezom mogu da se pokvare ako se ne čuvaju na odgovarajućoj temperaturi.

Zato smo za vas pripremili 7 sjajnih recepata za sosove bez kečapa i majoneza, a najvažnije je da svi sadrže prirodne sastojke! Ovi sosovi dodaju savršeno nov ukus u paletu vašeg čula ukusa!

7 sosova boljih od majoneza i kečapa

Španski salsa sos

sosevi (1)

SASTOJCI

15 čeri paradajza
1 čen bijelog luka
20 g mladog luka
20 g mirođije
1 kašičica balzamika
1 kašika paradajz paste
1 kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu

PRIPREMA

Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, bijeli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta.U tu smjesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.

Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.

Preliv za salatu

sosevi (2)

SASTOJCI

3 kašike maslinovog ulja
2 kašike balzamika
1 čen bijelog luka
so i biber po ukusu

PRIPREMA

Usitniti čen bijelog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati bijeli luk. Sve promješati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati.

Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.

Sos od mirođije

sosevi (3)

SASTOJCI

20 g mirođije
6 čenova bijelog luka
1 limun
½ kašičice limunove kore
100 ml maslinovog ulja
soli po ukusu

PRIPREMA

Sitno nasjeckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscijediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu.

Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svježim krastavcem.

Nastavak na sljedećoj stranici…

Sljedeća stranica

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: