Objavljeno: 14.03.2017 u 9:22 | Featured, Hrana i piće | Komentara:

UPOZORENJE: Ova biljka vas može UBITI svakog trenutka! Pazite kod pripreme!

Kangkong ili vodeni špinat, koji je poznat po tome da sadrži mnoge vitamine i minerale, ipak u nekim slučajevima može biti štetan po naše tijelo. Negdje ćete pronaći da se označava i kao kineski špinat.

kangkong

Obični špinat koji često pripremamo je veoma dobar po naše tijelo i uveliko donosi da naše tijelo i ostane zdravo. Međutim, jednu stvar kod špinata ne smijemo raditi, a to je podgrijavati ga, pogotovo neke njegove vrste.

Špinat sadrži nitrate koji sami po sebi nisu štetni, no ponovnim zagrijavanjem se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozoamine koji djeluju kancerogeno. Slično vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo svježe u količini dovoljnoj za jedan obrok.

Međutim, situacija sa Kangkong ili vodenim špinatom je još komplikovanija, jer način na koji se uzgaja ovaj špinat može dovesti do razvoja parazita kod ljudi i svinja, a kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije, probavne tegove, a kod nekih osoba i užasne bolove u stomaku.

Stoga, špinat uvijek pripremajte za jedan obrok, nikako za podgrijavanje.

Izvor: lijekizprirode.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: