Objavljeno: 06.06.2013 u 9:29 | Featured, Zdravlje | Komentara:

Sirovi luk – lijek za mnoge bolesti

Luk je nevjerovatna namirnica koja nam može pomoći u liječenju mnogih bolesti. Osim što ga možemo koristiti u jelima, kako bi nam poboljšao okus, luk je nabolje jesti sirov. Sirov luk sadrži sumporne spojeve i bitne vitamine koji su nam bitni za naše zdravlje.

sirovi-lukAko kuhamo luk, bitne hranjive tvari i vitamini se gube. Međutim, mnoge osobe ne mogu zamisliti da jedu sirov luk, ali kada saznaju za sljedeće nevjerovatne zdravstvene prednosti ovog čudesnog povrća, njihovo mišljenje će se sigurno promijeniti. Pa, pogledajmo…

1. Liječi zatvor

Vlakna u sirovim lukom pomažu da istjerate toksina i tvrde čestice hrane koje zapnu u crijevima. Ako patite od zatvora, jedite sirovi luk.

2. Lijek za upaljeno grlo

Ako patite od prehlade, kašlja i grlobolje, pijte sok svježeg luka. Dodajte med ovom soku.

3. Problemi sa krvarenjem

Krvarite iz nosa? Jedite sirovi luk. Ovo je također jednostavan i učinkovit domaći lijek za liječenje hemoroida. Za liječenje krvarenja iz nosa, izrežite sirov luk i mirišite ga neko vrijeme.

4. Kontroliše dijabetes

Ovo je jedna od zdravstvenih prednosti sirovog luka. Ako ga konzumirate sirovog, luk povećava proizvodnju inzulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svjež sirovi luk.

5. Štiti srce

Redovita konzumacija sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.

6. Kontroliše razinu holesterola

Ovo povrće ima jako dobru zdravstvenu korist za pretile osobe i srčane bolesnike. Sirovi luk kontroliše holesterol smanjuje loš holesterol (LDL) u krvi, prenosi portal Cure.ba.

7. Sprečava rast stanica raka

Luk je bogat sumpornim spojevima. Sumpor štiti organizam od raka želuca, debelog crijeva, dojke, pluća i prostate. Ona također pomaže izliječiti bolesti mokraćnog sistema.

8. Liječi anemiju

Sumporna ulja i organski sulfidi dovode do suza kada režemo luk, i oni ulaze u nosnice. Ta ulja nam pomažu u liječenju anemije.

Izvor: vijesti.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: