Objavljeno: 19.06.2013 u 7:55 | Featured, Zdravlje | Komentara:

SAVREMENA MEDICINA: Za nekoliko godina presađivat ćemo ljudske glave

presadjivanje-glaveO mogućnosti presađivanja glave u čovjeka govorilo se i 1999. godine, kada je američki neurokirurg presadio glavu majmunu, no majmun je ostao paraliziran.

Za nekoliko godina bit ćemo u stanju presaditi glavu čovjeka, izjavio je Sergio Canavero, neurokirurg iz Torina, u tjedniku Oggi, koji će sutra, 19. lipnja, biti na kioscima.

Za Canavera se pročulo 2008. godine kada je iz stalnog vegetativnog stanja probudio 20-godišnju djevojku. Projekt za presađivanje glave se zove HEAVEN/GEMINI (Head Anastomosis Venture with Cord Fusion), odnosno mogućnost stapanja dvaju različitih svojstava kičmene moždine, one s tijela davatelja s onom primatelja. Revizori znanstvene revije Surgical Neurology International, koja je objavila rad Canavera, obznanjuju kako taj projekt ulazi u “potpuno novo polje suvremene medicina“.

U tjedniku Oggi, Canavero objašnjava kako rekonstruirati kontinuitet kičmene moždine, što je osnovna stvar u operaciji. Specijalni kemijski materijali u mogućnosti su vratiti integritet odrezanih nervnih vlakana. Cijela operacija se izvodi u dubokoj hipotermiji, na 15 stupnjeva, kako bi se zaštitio mozak.

Canavaro objašnjava i tko bi mogli biti donatori, a tko primatelji u toj transplantaciji, odnosno oni koji su, na primjer, izgubili život zbog razbijene glave i oni koji su teško oboljeli od neuromuskularne bolesti. Talijanski neurokirurg drži kako bi se već sada trebali pripremiti zakoni za takve transplantacije.

O mogućnosti presađivanja glave u čovjeka govorilo se i 1999. godine, kada je američki neurokirurg Robert J. White, kazao kako je to moguće nakon što je presadio glavu na majmunima. No, njegov problem je bio što je majmun ostao paraliziran. Canavero drži kako upravo njegova metoda povezivanja živaca može zajamčiti uspjeh. No, zakonski je zabranjeno presađivanje glave, pa Canavero drži kako bi se zakoni trebali usuglasiti sa znanošću, ali se podižu i moralna, etička pitanja.

Izvor: vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: