Objavljeno: 04.01.2017 u 9:40 | Featured, Moj Dom | Komentara:

Evo šta morate da uradite kako bi vaš dom bio topao i spreman za hladne dane bez ogromnih računa za struju i gas

Pogledajte neke od najboljih savjeta kako da sredite prostor tokom zime i olakšajte sebi život.

zima-racun

1. Koristite samoljepljive izolacione trake unutar prozorskih okvira

Prozorski okviri nakon određenog vremena imaju mjesta za promaju i zato postoji rješenje: samoljepljive prozorske trake. Izaberite gustinu i materijal koji želite (pena ili guma), očistite unutrašnjost okvira i zatim ga zalijepite. Odlično je i za vrata. Vodite računa da redovno zamjenite trake, jer vremenom postaju manje efikasne.

2. Zapušite prozore od promaje uz pomoć akrilne smole

Prozori su mjesto gdje se najviše toplote izgubi. Ako okviri nisu dobro zapečaćeni, vaši računi za grijanje će biti mnogo veći. Zbog toga dodajte na šupljine akrilnu smolu i osigurajte ih. Prvo uklonite stari materijal koji je zapušavao rupu, nanesite novo na prozor pritiskajući tubu ili pištolj. Ova metoda je efikasna čak i na drvetu i plastici. Ako želite da provjerite na kojim mjestima ima lufta, prođite plamenom upaljača ili šibice i vidite gdje protiče vazduh.

3. Sprečite promaju zapušavanjem materijala na ugroženim mjestima

Za sve vas koji želite najjednostavnije rješenje: to je materijal za sprečavanje promaje. Može biti u raznim oblicima i efikasan je za sva vrata, pragove ili prozore. Držite ih dok je hladno i sklonite ih kad nije, vrlo jednostavno. Postoje i mnogi sintetički i kreativni za sve vrste šupljina.

4. Ne podešavajte termostat iznad 21 stepen celzijusa

Kada je napolju ledeno vrijeme, svako ima želju da pojača termostat. To je ne samo da skuplje, već je i nepotrebno grijanje čitavog prostora. Ako držite termostat oko 20 stepeni 8 sati dnevno, neće se sve pregrijati i uštedeće vam 15% računa za grijanje.

5. Izolujte električne utikače

Bez utikača većina stvari u domu ne radi, ali da li znate da nevjerovatno crpe toplotu? Zapečatite ih i biće vam dodatno korisno ako imate malu djecu. Ako je utičnica labava ili slomljena, zamjenite je. Upozorenje: Budite izuzetno pažljivi prilikom prilagođavanja ili zamjene bilo kog dijela električnog priključka. Prvo isključite struju ili izvadite osigurač i ako imate bilo kakve nedoumice, pozovite električara.

6. Ostavite rernu otvorenu nakon kuvanja

Ovo zvuči vrlo jednostavno. Kada se isključi rerna, još uvijek je puna toplote od pečenja ili kuvanja i zbog toga će vam dom biti dodatno topliji.

7. Pokrijte prozore u podrumu

Prozori u podrumu su često tanji i manje izolovani nego prozori u kući. Uz pomoć stiroporske ploče možete zapečatiti prozore da toplota ostane unutra, a hladnoća napolju.

8. Zalepite foliju na zidove iza radijatora

Vaši radijatori, ako ih imate, ne griju samo prostoriju već i zidove iza sebe. Ako stavite aluminijumsku foliju iza njih, toplota će se zadržati između, umjesto što će ih zidovi apsorbovati. Budite sigurni da je folija aluminijumska, a ne nešto zapaljivo.

UPOZORENJE: Ne radite ovo ako nemate iskustva i obavezno skinite foliju dok niste kod kuće!

9. Podignite roletne kako bi unutra ušla svjetlost

Sunčeva svjetlost je oduvijek bila i biće najekonomičnija vrsta grijanja. Čak iako tokom zime ima manje sunca, držite roletne otvorene kako biste pokupili koliko god možete zraka. Otvorite ih preko dana, a zatvorite tokom noći i unutrašnja temperatura će biti prikladna.

10. Redovno čistite peć ili kamin

Ako imate kamin, obavezno ga dobro očistite prije zime, kako bi bio što efikasniji tokom hladnih dana.

11. Uključite plafonske ventilatore

Da, dobro ste čuli. Oni se koriste ljeti kako bi rashladili prostor, zar ne? Međutim, mogu biti korisni i zimi. Uključite ga par puta dnevno na par minuta ili manje, suprotno od smjera kazaljke na satu. Na taj način će topli vazduh sa plafona biti vraćen na zemlju, gdje je najpotrebniji!

Izvor: fokuzz.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: