Objavljeno: 09.04.2013 u 8:50 | Biznis, Featured, IT / Tech | Komentara:

Emil Hajrić (20) svoju multimilionsku firmu iz Amerike preselio u Sarajevo

Tinejdžer i milijarder, više i nije tako nemoguće. Takav je i Nick D’Aloisio, kreator mobilne aplikacije Summly.

Njegova ideja bila je da napravi program koji će sumirati tekstove na internetu i tako olakšati i maksimalno pojednostaviti njihovo čitanje. No, najveći broj ovakvih mladih poduzetnika ne odoli prvoj milionskoj ponudi.

D’iolazio je svoj startup prodao Yahoou za 30 miliona dolara.

Ali, izuzetak među izuzecima je Emil Hajrić. Ne samo da je do svoje 20. godine napravio kompaniju vrijednu više miliona dolara, nego je odbio svaku ponudu za njenu prodaju.

No, put do uspjeha nije bio nimalo jednostavan. Sa 15 godina pokrenuo je startup kompaniju Bizteen.com, koja je propala zbog premalog tržišta.

Drugi veći pokušaj je Picopy, baziran na zaštiti fotografija vodenim žigom, ali zbog već poznatih programa koji koriste slična rješenja – picopy nije procvjetao.

Sličnih promašaja bilo je još mnogo, ali, prije dvije godine, sreća mu se konačno osmjehnula. Od jednog američkog investicionog fonda dobio je 20.000 dolara za razvoj nove ideje.

Help Juice (helpjuice.com) je program koji je sve promijenio. Zbog manjih troškova, kompaniju je iz SAD-a preselio u Sarajevo. Nakon godinu dana razvoja, počeli su da pristižu i prihodi.

Izvor: Al-Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: