Objavljeno: 15.01.2015 u 17:15 | BiH, Featured | Komentara:

Dijete leptir: Malom Elnuru iz Lukavca je potrebna naša pomoć

U izuzetno teškoj situaciji našla se porodica Numanović iz Lukavca: 10-godišnji dječak Elnur Numanović boluje od bulozne epidermolize (EB), teškog genetskog i neizlječivog oboljenja kože.

elnur-10-lukavac

Troškovi za neophodne lijekove, kreme, specijalne zavoje iz dana u dan su sve veći. Stalnih primanja ova porodica nema, jer kako ističe Elnurova majka Sanela, njen muž je nedavno obolio i nije u mogućnosti baviti se dosadašnjim poslom.

Elnur-10-lukavac-stomakSanela svo svoje vrijeme mora posvetiti sinu kojem je potrebna posebna njega, budući da je nedavno operisao ruku.

Ovaj 10-godišnji dječak je prošao već petu operaciju, a ljekari na klinici Koševo u Sarajevo su ga prozvali “mali heroj”. Uprkos ovoj neizlječivoj bolesti sa kojom je prisiljen da živi, Elnur pohađa treći razred OŠ Lukavac Mjesto, ali do povratka u školske klupe će morati malo pričekati, jer u narednom periodu tri puta mjesečno mora odlaziti u Sarajevo na previjanja koja iziskuju neophodna novčana sredstva koja porodica Numanović nije u mogućnosti obezbijediti.

Bulozne epidermolize (BE) su grupa bolesti koje karakteriše izuzetna osjetljivost kože (kod nekih bolesnika i sluznice), što rezultira stvaranjem mjehura i rana, dok najmanji dodir može izazvati ozbiljne posljedice na koži. Koža je osjetljiva na najmanji pritisak, trljanje i dodir, te vrlo lako dolazi do bolnih rana poput opekotina. Bolest se javlja kod dvoje do četvoro osoba na 100.000 stanovnika, a jednako su pogođena oba pola. Zbog preosjetljivosti oboljele od ove bolesti zovu “djeca-leptiri.

Svi koji su u mogućnosti pružiti pomoć i podršku malom Elnuru, porodicu Numanović mogu kontaktirati na telefon 060 311 70 50.

Novčana sredstva u KM-u mogu se uplatiti na žiro račun otvoren kod Hypo Alpe Adria Bank broj:3060442653330964 na ime Elnur Numanović.

U nastavku možete pogledati video prilog kolega sa RTV Lukavac:

Izvor: sodalive.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: