Objavljeno: 15.08.2014 u 14:51 | BiH, Featured | Komentara:

Danju drhteća starica koja prosi, noću suvozačica u luksuznom mercedesu

“Bio sam svjedok i gledao kako jedna stara nana dolazi da prosi, a nakon izvjesnog vremena po nju dolazi mercedes. Vjerovatno tu “radi” osam sati i onda ide”.

prosjakinja_ilustracija

Ilustracija

Tim riječima je Sarajlija Boris Sertić na najbolji način opisao kako je prosjačenje u bh. metropoli postalo praktično uhodani biznis.

Problem prosjačenja najviše dolazi do izražaja u ljetnom periodu kada Sarajevo posjeti veliki broj turista. Oni uglavnom obilaze historijske znamenitosti u Starom Gradu, ali nemaju mira jer ih svakodnevno salijeću prosjaci tražeći novac.

- Samo što sam progovorio sa strancima, odjednom se odnekud pojavila nekolicina prosjaka. Traže da im se da koji fening, marka, euro….To je postalo nepodnošljivo i to stvara negativnu sliku Sarajeva – ispričao je za Fokus.ba Boris Sertić.

Prema njegovim riječima, prosjačenje je najizraženije u Starom Gradu, jer se turisti tu najviše zadržavaju.

Sertić ističe da je stanje u društvu generalno loše, ali da postoje institucije koje trebaju da se pozabave ovim problemima i da ih rješavaju.

- Jedini način na koji možda možemo spriječiti ovu negativnu pojavu jeste da im građani prestanu davati novac. U tom slučaju će i oni odustati. Svi znamo da u našim mahalama ima osoba koji su u nepovoljnoj socio-ekonomskoj situaciji. Tim ljudima treba pomoći bilo kupovinom hrane, obuće, odjeće, novčano i onoliko koliko je ko u mogućnosti – kaže za Fokus.ba Emil Murga.

Izvor: fokus.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: